ÖFKE ve EMDR TERAPİSİ

EMDR ile Öfke Terapisi

Öfke ve Diğer Temel Duygular

Bütün insanların hissettiği 6 temel duygu vardır.

  • Mutluluk
  • Üzüntü
  • Tiksinme
  • Korku
  • Şaşkınlık
  • Öfke

Bütün bu duyguları kabul edip hissedebilmek gerekli çünkü her biri özünde insanı koruyan sisteme hizmet etmektedir.

Örneğin, yakında bir yerlerde silah sesi geliyor ve duyan kişi korku duygusu hissediyor. Bu his kişinin ya kaçmasını ya savaşmasını ya da donup kalmasını sağlayacak. Evrensel olan bu 3 tepkiden birine beyni otomatik karar verip uygulamaya geçirmesi için bedene komut verecek. Koruyucu olan bu 3 tepkiden birisinin tetiklenebilmesi için duygulara ihtiyaç vardır.

Öfke de hayatta kalma konusunda önemli rol oynayan hislerden bir tanesi. Kenya’da yaşayan Nyaumbe’nin bu duygu sayesinde yaşama tutunduğu söylenebilir. Çiftlik çalışanı olan Nyaumbe işinden evine dönerken yumuşak bir şeyin üstüne basıyor ve kısa sürede bunun bir piton olduğunu fark ediyor. Bacaklarından başlayıp bütün bedenini sarmakta olan yılanın kuyruğunu ısırıyor ve kendi üstündeki tişörtü çıkartıp yılanın başına doluyor. 3 saat süren bu mücadele sonunda yılan adamı serbest bırakıyor. Nyaumbe’nin hissettiği korku ve öfke duygusu ve bu duyguların tetiklediği savaş tepkisi hayatta kalmasını sağladı. Şimdi hayal edin bu adam bu durum karşısında öfke-korku hissetmeseydi ne olurdu?

Bunların hepsi duyguların işlevsel olduğu anlar yani insanoğlunun hayatta kalmasını sağlayan. Öfke en ilkel ve güçlü duygulardan bir tanesi, doğru yerde koruduğu kadar yanlış yerde gereksiz bir yıkıma, zarara sebep olabilmekte. Kontrol altına alınabilen bir duygu olmasına rağmen kimi zaman kontrolden çıkabilmektedir.

Öfkeyi Dışa Vurma

Hissedilen bütün duyguların dışa vurulması gereklidir, korkuda çığlık atmak, üzüntüde melankolik bir şiir yazmak, mutluyken gülümsemek gibi. Hisler bastırılıp içe aktarıldığında bedende biriken kirler oluşur. Bir başka deyişle duygularınızı dışarı yansıtmıyorsanız değerli bedeninize bir çöp kutusu gibi davranıyorsunuz denebilir.

Öfke de dışa vurulması gereken bir duygudur önemli olan bunu sağlıklı bir biçimde gerçekleştirebilmektir. Zararlı olarak görülen yöntemler; kişinin kendisine veya çevresine şiddet uygulaması, eşyalara zarar vermesi, alkol/uyuşturucu kullanması gibidir. Sağlıklı bulunan yöntemler ise; bedeni aktifleştirmek örneğin yürüyüş/ egzersiz yapmak, yazıya dökmek, bulunduğu ortamı değiştirmek, sakinleştikten sonra konuşmak gibi.

Eğer öfke duygusu işlevsel değilse, hayatınızın alanlarına gereksiz yere yayılmışsa, bu duyguyla doğru bir biçimde baş edemiyorsanız, çevrenizden bu konu ile ilgili tepki alıyorsanız psikolojik destek almanız yararlı olacaktır.

Öfke ile EMDR Terapisi

Öfkenin aktifleşmesi her ne kadar bugüne ait gibi gözükse de genelde olumsuz geçmiş deneyimlerin tetiklenmesi sonucu oluşur. Bir başka deyişle bugünkü öfkeniz muhtemelen olumsuz anı ağınızda kilitli kalmış travmatik deneyimlerden beslenmektedir. Bu yüzden sadece öfkeyi konuşmak, sakinleşme tekniklerini bilmek yetersiz kalabilmekte. EMDR sayesinde farkında olunan ve ya olunmayan travmatik deneyimlere ulaşılır. Bu anılar hedef alınıp, duyarsızlaştırma aşamasında rahatsız ediciliği giderilir ve ardından olumlu anı ağları aktifleştirilir. Kilitli kalan travmaların çözülmesi bugünkü bakış açınızı, düşüncelerinizi, duygularınızı ve beden duyumlarınızı değiştirir. Kısacası EMDR öfkenin kaynağına ulaşıp burasıyla çalışarak kökten ve kalıcı bir çözüm sağlamada yardımcı olabilmektedir.

Öfke Terapisi İzmir

Empati EMDR Öfke terapsi İzmir programına katılmak ve ya bilgi almak için lütfen merkezimizi telefon ile arayarak bilgi ve randevu alınız.

Detaylı bilgi için : (232) 336 36 84 – 533. 328 62 72

Randevu Al