Çocuklar için EMDR Terapisi

Çocuklarda EMDR Terapisi

Beynin sağ ve sol lobunu göz ,ses veya dokunma hareketleri ile aynı anda çalıştırarak, travmanın kişi üzerinde yarattığı etkiyi azaltan bir terapi yöntemi olan EMDR terapisi (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme ) , 2 yaş üzerindeki çocuklarda var olan korku-fobi-kaygı bozuklukları ve travma etkilerini etkin şekilde tedavi eden bir terapi metodudur.

Çocuklarda EMDR Terapisi Uygulamaları İzmir

Çocuklara Uygulanan EMDR terapisi şu konularda çoculara yardım sağlar:

  1. Korkular , fobiler ,kaygılar, takıntılı düşünce ve davranışlar,tik bozuklukları, kekemelik, selektif mutizm (seçici konuşmazlık ) ,depresyon,uyku ve yeme bozuklukları,panik bozuklukları, sınav ve okul kaygısı
  2. Çocuklarda dolaylı korkular ( hayalet – karanlık- yalnız uyuma – şimşek-terkedilme- kaybolma-topluluk önünde konuşma-asansör –hayvan korkuları)
  3. Ailede kayıp, yas tepkileri, sağlık bozukluğu ve travmatik sağlık problemleri
  4. Taciz ve çocuk istismarı
  5. Çocuğun duygularını ifade edemediği ,kendi ile ilgii olumsuz düşüncelerinin bulunduğu durumlar
  6. Özgüven problemleri, öfke problemleri v.b – “Ben güçsüzüm” –“Ben başarısızım” – “Ben suçluyum” v.b olumzuz inançlar
  7. Deprem, trafik kazası, sel felaketi v.b gibi travmatik olayların çocuk üzerindeki duygusal ve fiziksel etkileri
  8. Çocukların performansını geliştirme

EMDR Terapisi İzmir Empati Aile danışmanlığı Merkzezinde Başarı ile uygulanmakta konusunda uzman çocuk psikoloğu tarafından gerçekleştirilmektedir

Emdr Uygulanan Çocuklardan Vaka Örnekleri

Köpek Korkusu

Köpek Travması  yada köpekten korkma terapisi ; 7 yaşındaki Elif, 6 ay önce okul çıkışında annesi de yanındayken bir köpeğin saldırısına maruz kalmış ve ayak bileinden ısırılmış. 3 dikiş atıldktan sonra bir süre kuduz aşıları devam etmiş. Elif öncesinde neşeli, atılgan,mutlu bir çocukken, bu olaydan sonra gece kabusları baş göstermiş, annesinin elini tutmadan yürüyememeye başlamış, sokakta yürürken kedi ve köpek gördüğünde ağlama krizleri yaşamış.Tedirgin, depresif ve devamlı ağlayan bir çocuk haline gelmiş.

İlk seansta aile ile görüşme yapıldı ve hikaye alındı.Çocuk oyun terapisinde gözlemlendi.

İkinci seansta çocuk ve aile görüşmeleri ile EMDR için hazırlık yapıldı Çocuğun negatif inancı “Tehlikedeyim” olarak bulgulandı. Pozitif inanç “artık güvendeyim” olarak oluşturuldu.

Üçüncü seans çocuk ile Emdr seansına başlandı. Dokunularak uyarım verildi ve uyarım sonrası zihin akışı çocuk tarafından resimlendi. 2. Emdr seansı sonunda Elif’in kabusları bitti, uyku düzeni sağlandı, ağlama krizleri sonlandı. 3.Emdr seansı sonrasında Elif sokakta rahat yürüyebilen bir çocuk haline geldi, sadece köpek gördüğünde annesinin elini tutmak istedi, karşı kaldırıma geçerek köpek bulunan cadede yürüyebilir duruma geldi. Genel duygu durumu pozitif yönde düzeldi.

Okul Korkusu

Zeynep 3. Sınıf öğrencisi. İlkokula başlarken ilk 1 ay okula gitmekte problem yaşamış ancak daha sonra alışmış. 3.sınıfın başında , sınıfların karıtırılması sonucu en iyi arkadaşı ile ayrı sınıflara düşmüş. Aynı zamanda okul servisinde kendisiyle uğraşan bir erkek çocuğundan şikayetçi. İlk sınavlar başladığı dönem, Zeynep’in karın ağrıları ve öğürme refleksleri başlamış. Her sabah mide bulantısı, öğürme ve ağlama eşliğinde okula gitme durumuna gelinmiş. Seanslara başlamadan önceki hafta ,servise de binmek istemediğinden babası ile okula gider gelir olmuş.Okulda ders aralarında annesine telefon edip karnı ağrıdığı için okuldan eve gelmek istediğini söylemeye başlamış.

Emdr hazırlık aşamasında aile görüşmeleri ve çocuk görüşmeleri sonucu Zeynep’in negatif inancı “sevilmiyorum –istenmiyorum” olarak bulgulandı. Pozitif inanç “beni seven pek çok insan var” olarak belirlendi. Dokunularak ve kelebek dokunuşu ile uyarım verilmeye başlandı. Çocuk zihin akışlarını resimleyerek anlattı.4. emdr seansı sonunda Zeynep’in karın ağrıları bitti, Okula problemsiz olarak devam sağladı.

Trafik Kazası

11 yaşındaki Umut, bir Pazar günü ailesi ile birlikte araba ile seyahat ederken, bir arabanın kırmızı ışıkta duramayıp arkadan arabalarına çarpması sonucu geçirdiği trafik kazasında elini incitmiş. Aile kazayı önemli bir yaralanma olmadan atlatmış ancak araba oldukça hasar görmüş. Umut’un 7 yaşındaki kız kardeşi kaza anında çok bağırmış ve ağlamış.Ancak Umut donakalmış ve 1 saat hiç konuşmamış. Umut kazanın kendisinden çok kardeşinin bağırışlarını hatırlıyor. Kazadan 2 ay sonra terapiye getirilen Umut’un , yüksek ses duyduğunda aşırı korkma ve kulaklarını kapatma , ayrıca 2 aydır aşırı yemek yeme gibi davranışları olduğu belirtildi.Ders notları düşmüş ve Umut içine kapanmıştı.

Emdr hazırlık aşamasında Umut’un negatif inancı “güçsüzüm” olarak saptandı. Pozitif inanç “güçlü olabilirim ve baş edebilirim” olarak belirlendi. Ellerine dokunularak verilen çift uyarımlara çocuk zihin akışını anlatarak tepki verdi. 3.Emdr seansı sonunda gürültülere aşırı tepki verme davranışı sonlandı, 4.emdr seansı sonunda aşırı yeme davranışı kontrol altına alındı ve daha sonraki 2 kontrol görüşmesinde Umut’un ders notlarının yükseldiği ve travma etkilerinin kaybolduğu gözlemlendi.

Saçımda Bit Var

9 yaşındaki Melis, temkinli, mükemmelliyetçi ve düzenli bir çocuk. 1 ay kadar önce annesi saçlarını tararken saçında bit olduğunu farketmiş. Melis’in uzun sarı saçları kısa kesitirilmiş ve bit şampuanı ve ilaçları ile tedavisi yapılmış. Bu arada Melis 4 gün okula gitmemiş. Derslerinden geri kaldığı için de çok üzülmüş. Annesi arkadaşlarına bu olaydan bahsetmemesini isteyince, zaten titiz ve mükemmelliyetöi mizaca sahip Melis, bitlerin kendisinin suçu olduğunu ve utanç verici bir duruma düştüğünü hissetmiş.Bitler saçından temizlendikten sonra bile her gün annesine saçlarını kontrol ettirmeye başlamış. Sonrasında Melis’in psikoterapiye gelmesine sebep olan kaşıntılar baş göstermiş. Melis kafa derisini kanatıncaya kadar kaşımaya başlamış. Kaşıntı boyun ve enseye sıçramış. Çocuğın ders sırasında kendisini kanatırcasına yolduğunu gören öğretmeni ailesine haber vermiş ve Melis gün ortasında okuldan alınıp terapiye getirilmiş.

Emdr hazırlık aşamasında Melis’in olumsuz inancı “ Hala saçımda bit var ve beni yiyecekler” olarak saptandı. Olumlu inanç “ Artık saçımda bit yok –hepsi temizlendi” olarak oluşturuldu. Göz hareketleri ve dokunuşlarla zihin akışı resimlendi ve anlatıldı. 2 EMDR seansından sonra Melis rahatladı ve kaşıntıları sonlandı.Sonraki Emdr seansında Melis’in utancını ve suçluluğunu yenebilmek için “ saçımda bit olması benim hatam” olumsuz inancı ile çalışıldı. 3 seans sonrasında Melis bitlerin yarattığı travmayı geride bırakarak hayatına devam etti. Zaman zaman hayatını olumsuz etkileyen mükemmelliyetçi ve titiz kişilik yapısı ile ilgili ebeveynleri doğru davranış stilleri konusunda yönlendirildi.

 

Randevu Al