PANİK ATAK için ETKİLİ ÇÖZÜM
Panik Ataklar Hayatınızı Negatif mi Etkiliyor?
Eğer panik atak yaşıyorsanız bunun hayatınızda ne kadar sıkıntı yarattığını hatta korkutucu olduğunu deneyimlemişsinizdir. Panik atak beklenmedik, aniden gelebilir ve katastrofik olup yoğun bir korku hissinin yayılmasına, kontrolden çıkmışlık duygusuna neden olabilir. Bir atak esnasında kalp krizi geçirdiğinizi, inme geldiğini ya da hayatınızı ciddi anlamda tehlike altına atan medikal bir durumun söz konusu olduğunu düşünebilirsiniz. Hatta çoğu kişi bir panik atak yaşadığında hastanelerin acil servisine giderler çünkü gerçekten bir kalp krizi geçirdiklerini düşünürler.
Fiziksel Olarak Paniğin Semptomları
- Hızlı kalp atışı
- Terleme
- Titreme
- Kısa nefes alış verişi
- Göğüste ağrı
- Karıncalanma hissi
- Bulantı
- Baş dönmesi
Diğer Panik Atak Belirtileri Bunları da İçerebilir;
- Mantıklı düşünmede güçlük
- Sağlıklı karar almada güçlük
- Delireceğini düşünme
- Bir nevi ölüm ya da azap çekme hissi
- Kapana sıkışmış ya da çaresizlik hissi
- Bayılmaktan, kontrolü kaybetmekten ve ya ölmekten korkma
Panik ataklar yoğun rahatsızlık hissi yarattığı için bunlardan korunmaya olan ihtiyaç yüksektir. Buda kişiyi patolojik bir döngünün içine hapseder, panik atağın bir sonraki seferde ne zaman ne şiddetle geleceğini düşünerek sürekli endişe hali hakim olur. Bu bekleyiş giderek en kötü senaryoların kurulumuna, sürekli bedene odaklı kalmaya ve olası panik atak işaretlerini aramaya yöneltir.
Bir başka korunma yöntemi olarak da bazen kişiler daha önce atak yaşadığı yerlere gitmemeye ve buralardan kaçınarak kaygının tetiklenmesini önlemeye çalışırlar. Bu davranış ilerleyen süreçte mekan ve yer korkusuna dönüşebilmektedir. Örneğin köprülerden, toplu taşımadan, kalabalıktan korkma gibi. Yani agorafobi geliştirmesine neden olabilir.
Güzel haber ise panik ataklarınızı gidermek için panik atak tedavi yöntemleri mevcuttur.
Merkezimizde İzmir panik atak tedavisi bu konu ile çalışırken birkaç yaklaşım ve tekniği birleştirerek sağlıklı bir terapi planı çiziyoruz. Terapide sizi bekleyen süreç şu şekilde;
Panik Atak- Psiko Eğitim
İlk adım panik atağı, kaygıyı, evrensel kaç-savaş tepkisini, zihin ve benden de başlayan değişimi anlamak ve öğrenmek. Panik atak esnasında nelerin yaşandığını bilimsel çerçevede öğrenmek tedavinin iyileştirici etkilerden bir tanesidir.
Yaşam Tarzında Değişim
Yaşam stilinizin incelenmesi panik atağı tetikleyen bir uyaranın olup olmadığını keşfetmek için idealdir. Kafein tüketimi, alkol/uyuşturucu ve belli başlı medikal/bitkisel ilaçlar kaygı seviyesini yükseltebilmektedir. Yeterli uyku, stres seviyesini düşük tutma, sağlıklı beslenme (özellikle kan şekerinin dengeli olması) ve sosyal desteğin olması panik atak riskini düşürmekte yardımcı. Bunlara ek olarak egzersiz yapmak panik atak ve kaygıyla baş etmeyi kolaylaştırmakta. Egzersiz stres seviyesini düşürmede, zihni boşaltmada, bedendeki gerginliğin atılmasında, modun yükselmesinde ve endişe duygusunun düşmesinde etkilidir.
Panik Atak-Kaygıyla Baş Etme Teknikleri
Kaygıyla baş etme teknikleri, kaygı anında kontrolü tekrardan ele almanıza yardımcı olacak araç ve gereçleri öğrenip geliştirmenize yardımcı olur. Kendi kendinize uygulayabileceğiniz bir ilk yardımdır. Öğrenecekleriniz başlıca şunlardır;
- nefes egzersizleri
- gevşeme egzersizleri
- farkındalık becerisi
- olumlu öz-konuşma
Panik Atak -Travmanın İşlemlenmesi
EMDR tekniği yaşanmış panik atak ve travmatik deneyimlerin işlemden geçerek duyarsızlaştırılmasında etkilidir. Geçmişte deneyimlenmiş panik atakların varlığı geleceğe yönelik kaygıların beslenmesinden sorumludur. Panik atağa sebep olan hem içsel (kısa nefes alma) hem de dışsal (kalabalık, köprüler) tetikleyicilerin tespit edilip çalışılması EMDR ile mümkündür. Kimi zaman panik atak öyküsüne bakıldığında bir travmatik olaydan (ölüm, ayrılık, sevilen birisinin zarar görmesi…) sonra başladığı görülür. Beyinde kilitli kalmış bu travmatik deneyimi EMDR tekrardan işleme sokulmasını sağlar. İşlemden geçen deneyim duyarsızlaştırdığında iyileşme başlar.
Panik Atak- İrrasyonel Düşünceyi Değiştirme
Kaygıyla birlikte mantıklı düşünme sistemi kapanır ve çoğu zaman mantıksız, irrasyonel düşünceler zihne yerleştir. Örneğin “ben başaramam”, “üstesinden gelemem”, “tehlikedeyim” gibi. Genelde de geleceğe yönelik korkunç senaryolar vardır. EMDR ile bu olumsuz düşünceler yerine olumluları yerleştirme hedeflenir. Örneğin “başarabilirim”, “üstesinden gelebilirim”, “güvendeyim” gibi. Kısacası olumsuz düşüncenin yerine olumlu düşünceyi yerleştiririz ve felaket senaryolarıyla çalışarak kaygının düşmesini sağlarız.
Panik atak ve bu atağı geçirme kaygısıyla yaşamak oldukça yorucu bir iştir. Beynin sürekli tetikte ve uyaranları algılamak için aktif kalması yeterli dinlenmenin gerçekleşmediği anlamına gelir. Fakat bu duyguyla yaşamak zorunda değilsiniz. Eğer günlük hayatınız kaygının getirdiği olumsuz sonuçlardan etkilenmeye başladıysa yardım almanızda fayda vardır. Tıpkı sizin gibi hisseden, yaşayan bir çok insan sağlıklı bir terapi sürecinden sonra iyileşmiştir. Aynı deneyimle siz de iyileşebilirsiniz.
Empati İzmir Psikolojik danışma merkezimizde görev yapan bir uzman psikologlarımız , sizlere panik atak tedavisi sürecinde farklı psikoterapi teknikleri ile destek vermeye hazırdır.