Korona Virüs mü Panik Atak mı ?
Son birkaç gündür nefes darlığı, yorgunluk ,vücudumda kemiklerimde ağrılar hissediyorum. sanki boğazım da biraz yanıyor . Ateşim var mı diye eşime sorup duruyorum.
Uyuyamıyorum, aklımda devamlı hastanede makinalara bağlı halde nefessiz kalıp ölüyor olduğumla ilgili bir sahne var.
15 gündür evde karantina sürecinde olduğum halde yorgunluktan bitmiş durumdayım. Eve gelen her erzağı dezenfekte edip günde 3 defa evi silmekten bitap düştüm. Elim yüzüme ola ki değdiyse hastalandığım endişesini kafamdan atamıyorum. Geçen hafta eczanelerde kolonya bulamadım diye ağladığım bir an bile oldu.
Bu nefes darlığı bir anksiyete atağı mı yoksa virüsün başlangıcı mı? Yorgunluk, kaygılarımdan dolayı son birkaç gece uyuyamamamın bir sonucu mu yoksa daha kötü bir şey mi? Ve bu ağrılar, sürekli hasta olma ihtimali modunda vücudumdaki her kası sürekli sıktığım için mi?
Beynimiz, her şeyi sorgulayarak ,gelen haberlerle sürekli tehdit altında olduğumuz mesajını bedenimize gönderip duruyor.
Bu kaygılı durum bir yere kadar makul ve kendimizi korumamıza yardımcı oluyor ama ya dozajı kaçırıyorsak ?
Panik Atak -Genel Anksiyete Bozukluğu ve Korona Virüs semptomları arasında farkı nasıl anlayacağız ?
Anksiyete Bozukluğu ve Panik Atak
Koronavirüsü hayatımıza girmeden önce, panik atak durumunun gerçekte ne olduğundan bahsedelim. “Panik ataklar herhangi bir uyarı vermeden gerçekleşebilir. Ani ve her an her yerde olabilirler. Panik ataklar, gerçek bir tehlike olmadığında ,vücutta fiziksel bir reaksiyonu tetikleyen yoğun korkunun bir sonucudur.
Artan kalp atış hızı
Göğüs ağrısı veya rahatsızlığı
Terlemek
Titremek
Boğuluyor olabileceğini hissetmek
Baş dönmesi
Buz kesmek veya aşırı ısınmak
Mide bulantısı
Öleceğiniz düşüncesi veya zihninizin kontrolünü kaybettiğiniz korkusu
Uyuşma
Etrafında olanların gerçek olmadığı hissi
Peki panik atak ile kaygı bozukluğu arasındaki fark nedir? Panik Atak, beklemediğiniz bir anda vurkaç yapan ve belli bir süre boyunca (3 dk dan 1 saate kadar) size yukarıdaki belirtileri yaşatan , tekrar gelecek korkusu ile sizi gündelik yaşamınızdan bile alıkoyabilecek bir durum.
Buna karşın genel kaygı -anksiyete bozukluğu, uyku güçlüğü, yorgunluk, kas ağrısı ve bazı durumlarda gastrointestinal sorunlara da neden olabilen geniş zamana yayılı bir durum. Panik atakların aksine, anksiyete -kaygı belirtileri uzun süre kalabilir. Örneğin, yüksek kaygı seviyesi ve semptomları ile bazen birkaç saat, bazen de haftalar ya da aylarca kalabilirsiniz..
Anksiyete mi Panik Atak mı Yoksa Covid-19 Korona Virüs Semptomları mı ?
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, COVID-19’un ortak semptomları nefes darlığı, ateş ve öksürüktür. DSÖ nün bildirdiği acil durum belirtileri derhal tıbbi yardım almanız gerektiği anlamına gelir . Nefes darlığı, göğüste ağrı ,batma hissi veya basınç, uyanmakta zorlanma , ateşin çıkması,boğaz yanması, maviye çalan dudaklar veya ten.
Evet, kaygı bozukluğuna ve panik atağa benzer semptomlar görüyoruz.
Eğer kişi, göğsünde nefes darlığı veya batma-baskı yaşıyorsa , bu semptomlarla birlikte öksürüğe ateş eşlik ediyorsa bu bir endişe kaynağı olabilir. Korona Virüs akciğerleri ve solunum yollarını etkiler. Anksiyetenin ise tüm vücut üzerinde etkisi vardır. Eğer nefes darlığı, göğüste batma gibi semptomları kısa süreliğine yaşayıp sonra kaybolduğunu tecrübe ediyorsanız ,yaşadığınız an duruma baş etmekte zorlandığınız bir korku terleme-titreme,buz kesme ya da ateş basması gibi durumlar da eşlik ediyorsa muhtemelen panik atak yaşıyorsunuz.
Yukarıdaki bazı semptomlar sizde birkaç gündür var ise ancak covid -19 un temel semptomlarını karşılamıyorsanız, mesela ateşiniz yoksa ve öksürmüyorsanız ,ancak halsizlik,nefes almada zorluk, tüm bedeninizi dinleme gibi durumlar yaşıyorsanız ,muhtemelen anksiyete bozukluğuna bağlı bir rahatsızlık içersindesiniz.
Genellikle geçmişinizde anksiyete ve / veya panik atak geçiriyor muydunuz ?
Anksiyete veya panik atak durumları ile mücadele ettiğiniz bir geçmişiniz var ise , bu semptomların nasıl hissettirdiğini tecrübe etmişsinizdir.Muhtemelen nefes teknikleri, güvenli yer teknikleri gibi zihninizi ve bedeninizi rahatlatan egzersizlerle bu semptomları nasıl kontrol edebileceğinizi de öğrenmişsinizdir.
Bir semptom tıbbi kaynaklı ortaya çıktığında, anksiyeteyi azaltan teknikler işe yaramaz. Bunu bilmeniz önemlidir.
Anksiyete bedenimizi saçımızdan tırnağımıza etkileyebilir – yani baş ağrılarımız, omuz gerginliğimiz, ayak parmaklarımızda karıncalanmaya ,mide bulantısı, bağırsak sisteminde hareketlenme gibi durumları yaşayabiliriz.
Pandemi döneminde izlediğimiz, duyduğumuz,okuduğumuz her haber bizde anksiyete yaratabildiğinden , bu semptomları deneyimliyorsak, mutlaka zaman ayırıp bedenimizi rahatlatan teknikleri uygulamamız gerekir. Bu şekilde gerçekten psikolojik bir durumla mı karşı karşıyayız daha net anlayabiliriz.
Anksiyete belirtileri sizi çalışamayacak, uyuyamayacak veya yemek yiyemeyecek kadar zor bir duruma soktuysa ve kendi kendinize uyguladığınız teknikler işe yaramıyor ise, uzman bir psikoloğa ulaşmanız size yardımcı olur.
Pandemi döneminde pek çok ruh sağlığı çalışanı online olarak destek vermeye devam etmektedir.
Online Psikoterapi Hakkında bilgi almak için tıklayınız.
Online Psikoterapi için web sitemiz üzerinden nasıl randevu alırsınız tıklayın.