Korana Virüs Kaygısını Yönetebilmek
COVID-19 ,yeni tip korona virüs pandemisi ,tüm dünya insanlarının yaşamlarını psikolojik ve ekonomik zorlukları ile vurdu. Kabul etmemiz gerekir ki zorlu zamanlar yaşıyoruz. Bu hastalık hakkındaki korku ve endişe bunaltıcı güçlü duygulara neden olabilir. Küresel salgının belirsizliğine ve stresine ek olarak, karantinada zaman geçirmek de ciddi psikolojik sıkıntılara neden olabilir. Ancak stresle başa çıkma yöntemlerimizi geliştirmek, bizleri, önem verdiğimiz insanları ve içinde bulunduğumuz topluluğu koruyabilir. Unutmayalım ki, Covid-19 pandemisi günlerinde , psikolojik istikrarımızı koruyarak ve sağlık personeli değil isek evde oturarak savaşacağız.
Bilinmeyen durumlar, insanda kaygı yaratır.
Her birey, stresli durumlara farklı tepkiler gösterir. Bu pandemiye bilişsel ve duygusal açıdan nasıl yanıt vereceğiniz, geçmişinize, sizi diğer insanlardan farklı kılan öznel özelliklerinize ve yaşadığınız topluluğa bağlı olabilir.
İzole hissetmek, zayıf uyku, kötü kardiyovasküler sağlık, düşük bağışıklık, depresif belirtiler ve yürütme işlevinin bozulmasına yol açabilir. Yönetici işlev becerileri bozulduğunda, odaklanmak, duygularınızı yönetmek, bilgileri hatırlamak ve yönergeleri takip etmek daha zor olabilir.
COVID-19 ve Karantina Durumunun Ruh Sağlığına Etkileri
- Korku
- Panik Bozukluk
- Üzüntü
- Uyuşma
- Uykusuzluk
- karışıklık
- Öfke
- Travma sonrası stres belirtileri
- Depresif belirtiler
- Düşük psikolojik mod ve enerji
- Stres
- Sinirlilik -Öfke
- Mental yorgunluk ve dikkatsizlik
- İsteksizlik
- Umutsuzluk
Gibi durumlar olabilir.
Peki, şu dönemde stres ve kaygıyı yönetmek için hangi başa çıkma stratejilerini benimsemeliyiz?
- Medyaya Dikkat Edin – Medyaya maruz kalma endişenizi arttırıyor veya sizi gece uyumaktan alıkoyuyursa , bu durumu azaltmak doğru seçenektir. Medyayı takip edecekseniz, gerçek bilimsel gerçekler sunan bilime dayalı kaynaklara bağlı kalmanız daha doğrudur. Stres hormonlarını azaltmaya yardımcı olur.
- Kaygınızı Kabul Edin – Bilinmeyen bir durumla karşı karşıyayız ve ne kadar süreceği de meçhul. Elbette biteceği bir zaman gelecek ancak şu dönemlerin içindeyken bizi korumakla da yükümlü kaygımızı tedbir amaçlı kullanarak onu benimsememiz ve yönetmeye odaklanmamız daha önemli.Kendinizi yatıştıracak etkinliklere ağırlık vermek, kaygıyı yönetmekte etkilidir. Müzik dinlemek, spor yapmak, film izlemek, nefes egzersizleri yapmak, vücudu esnetmek,sağlığınıza iyi bakmak bu dönemde size fayda sağlayacak ve kaygınızı yatıştıracak etkinlikler olabilir.
- Neler Yapabileceğinizi Kontrol Edin – Bu belirsizlikte en azından birşeylerin bizim kontrolümüzde olduğunu da bilmek önemli. Hijyenimize dikkat etmek, korunmak, evde kalmak, sağlığımıza daha fazla özen göstermek, bağışıklık sistemimizi arttıracak gıdalara yönelmek bizim kontrolümüzde Bunları yaptığınızı bilmek size bir miktar rahatlık sağlayacaktır.
- Kendinizi Sakin İnsanlarla Çevirin – Hayatınızda endişenizi artıran insanlarınız varsa, onlardan uzak durmaya çalışın ve bunun yerine sakin ve kontrollü insanlardan destek alın.
- Günlük Rutinler Oluşturun – Normal günlük rutininizdeki bozulma, karantinanın en zor yönlerinden biri olabilir. Günü nasıl dolduracağınızı bilemediğinizde,kendinizi can sıkıntısı ve stres içinde bulabilirsiniz. Evden çalışıyorsanız, zamanınızı normal bir iş günü gibi yapılandırmak yardımcı olabilir. Bununla birlikte, şu anda tüm gün evdeyken çocuklar da dahil olmak üzere diğer aile üyeleri ile evde iseniz, zamanı aileniz ile birlikte en eğlenceli şekilde geçirmeye odaklanın.
- İhtiyacınız Olursa Profesyonel Yardım Alın– Üstteki tüm maddeleri denediğinizde ancak kaygınızı düşüremediğinizde ve kaygınız olması gerekenin çok üzerinde ise ,psikologlardan online terapi desteği alabileceğinizi unutmayın.